Metraj Analizi
AMP KolayMetraj ile hazırlanmış metrajların detaylı analizleri nasıl yapılrı ve raporlanır ?

KolayMetraj’da her metrajın detaylarını görme imkânına sahipsiniz. Örneğin bir döşeme betonu metrajı çıkardığınızı düşünün. Eğer döşemenin şekli basit değil, karmaşık bir yapıda ise, ölçümü yaparken “üçgenler, dikdörtgenler, yamuklar, paralelkenarlar” gibi parçalara ayırıp işlem yapılır. 

Yapılan metrajı, özel olarak tasarlanmış metraj sayfalarında detayları ile birlikte görebilirsiniz. Bu sayfalarda, her şeklin ufak gösterimi ve o şekle ait matematiksel formülü bir arada tablo halinde gösterilir. Bu işlem, “Ölçüm Analizi” olarak adlandırılmaktadır.

Örneğin, 3 tane odanın döşeme metrajını çıkardığımızı düşünelim. “Analiz Bölgesini Tanımla” butonuna basarak, detaylı analizini görmek istediğiniz metraj bölgesini seçebilirsiniz. Mouse’un sol tuşuna basılı tutup istediğimiz alanı seçebilirsiniz. Birden fazla alan tanımlayabilirsiniz.

 “Ölçüm Analizi” düğmesine basarak, önceden tanımlanan gösterim şablonlarından istediğinizi seçebilirsiniz. KolayMetraj’da her ölçüm ayrı ayrı parçalara bölünmüş durumda.

Programın ön tanımlı alan hesaplama metodu, metrajı yapılacak alanı en uygun “Dikdörtgen, üçgen, yay, yamuk” gibi şekillere bölmektir. Her şeklin hesaplama detayı ilgili tablolardadır.

Ayrıca her pozun oda oda metraj detayı da ayrıca bir tabloda gösterilir. İsterseniz hesaplama şeklini, üçgen hesabı yapacak şekilde değiştirebilirsiniz. Ölçüm analizine geri döndüğünüzde, alanın üçgenlerle hesaplandığını görebilirsiniz. Böylece metraj ölçümünü 2. kez teyid edebilirsiniz.

Analiz gösterimini istediğiniz gibi değiştirme imkânına sahipsiniz. Örneğin küçük resimlerin gösterim rengini gri’den başka bir renge dönüştürebilirsiniz.

Ayrıca metraj detayınızda hangi tip metrajların gösterileceğini seçme imkanınız vardır. Örneğin “Adet”lerin gösterimi ön tanımlı olarak seçili olmadan gelir. İsterseniz yanındaki düğmeye tıklayarak bunu da detaya ekleyebilirsiniz.

Metraj analizinizi direkt olarak yazıcıya ya da plotter’a gönderebilirsiniz. Sayfaları tek tek yazdırabilir ya da hepsini aynı anda bastırabilirsiniz.

Excel’e aktar düğmesi ile sonuçları otomatik olarak Excel’e aktarma imkanına sahipsiniz. Program, tanımlanan her şekli ve hesap detaylarını Excel’e aktarır. Ayrıca, bu hesap detayları “Excel formatına uygun şekilde.”  Formül kısmına da yazılır.